Hoe loopt een traject bij PsyTrans?

Hoe loopt een traject bij PsyTrans?

PsyTrans is populair en deze vraag komt heel veel voorbij op social media.

Omdat ik niet alleen zelf mijn traject doorloop bij PsyTrans maar ook een heel aantal vriendinnen heb die er ook lopen zal ik mijn best doen om te beschrijven hoe e.e.a. loopt.

De Website van PsyTrans

Laten we eerlijk zijn… de website van PsyTrans is geen hogere wiskunde. Ik ben zelf ervaren in WordPress en je kunt zien dat de site in enkele uren in elkaar is geklust en alleen gebruik maakt van standaard componenten en een simpele layout heeft.

Toen ik me aan het orienteren was (Juli 2021) zaten we net in de tijd dat Stepwork aan het failliet gaan was en ik wist niet goed wat ik moest vinden van PsyTrans dus ik besloot er een telefoontje aan te wagen.

Daar kreeg ik wel een heel goed gevoel over. Volgens mij had ik Eva Marijn zelf aan de telefoon, PsyTrans was toen nog minder groot dan dat het nu is. Naar aanleiding van dat telefoontje heb ik besloten om me in te schrijven.

Inschrijven bij PsyTrans…

…werkt totaal anders dan andere instellingen.

Waar je bij andere instellingen je altijd kunt inschrijven en direct een verwijsbrief van de huisarts nodig hebt gaat PsyTrans maar eens in de zoveel maanden “open”. Van wat ik het afgelopen jaar heb gezien is dat ongeveer elke drie tot vier maanden en altijd op de eerste dag van de maand. Een keer zijn ze alleen open geweest voor jeugd tot 18 jaar.

Toen ik mijn telefoontje pleegde naar PsyTrans (Augustus 2021) vroeg ik hoe groot de kans was dat ze 1 september open zouden gaan. Best groot was het antwoord.

Wat ik toen heb gedaan is op 31 augustus in de avond een mail geschreven met mijn motivatie en opgeslagen in concepten. Vervolgens ben ik op 1 September vroeg opgestaan en ben gewoon achter de computer gaan zitten om de website steeds te verversen.

Toen de inschrijving open ging heb ik mijn mail verzonden en voor 11 uur had ik bevestiging dat ik was ingeschreven.

Voor de inschrijving heb je geen verwijsbrief nodig. Die heb je pas nodig als je aan de beurt bent.

Ik heb ook mensen gesproken die de avond voordag PsyTrans openging hun mail verzonden en er ook bij zaten. Ook mensen die eigenlijk net een kwartier of een uur te laat waren worden soms nog ingeschreven heb ik gehoord van mensen.

Dan weer wachten…

Vervolgens begint het grote wachten tot je intake gesprek. Hier werd ik zenuwachtig en heb ik contact gezocht met iemand die al bij PsyTrans liep en haar gevraagd of ze een keer kennis wilde maken en me wilde vertellen hoe e.e.a. loopt. Dat wilde ze wel. Ze komt uit Assen en we hebben toen afgesproken in Zwolle om kennis te maken.

Ze vertelde me dat ze een van de eerste clienten was geweest van PsyTrans. De praktijk bestaat nog niet zo heel erg lang. Ze was heel tevreden en het traject liep heel erg vlot.

Inmiddels is ze ook een goede vriendin geworden en spreken wel elkaar soms bijna dagelijks via de WhatsApp.

Wie zit er achter PsyTrans?

Zoals je op de website kunt lezen is de oprichtster en praktijkhouder van PsyTrans Eva-Marijn Stegemann. Je hoeft eigenlijk alleen maar even te zoeken om erachter te komen dat Eva-Marijn niet past in het hokje “average persons”. Ze heeft zelf een transgender kind en pakt de zaken naar mijn mening net iets anders aan dan gemiddeld met veel hart voor de problematiek.

De Intake

Mijn intake was keurig binnen het beloofde tijdsvenster van 16 weken maar heel veel scheelde dat niet. De meeste mensen die ik voor mij en na mij heb gesproken waren (soms ruim) eerder aan de beurt.

De intake was via beeldbellen en liep echt heel vlot. Volgens mij drie kwartier. Ik heb helemaal niet het gevoel gehad dat ik moest bewijzen dat ik trans ben. Het ging meer over mijn omgeving, een stukje over mijn leven en hoe lang de gevoelens er al waren.

Dat ik die gevoelens (succesvol) 25 jaar van mijn volwassen leven had onderdrukt en een heel consistent en goed leven had opgebouwd was helemaal geen reden voor twijfel, hoewel ik daar zelf echt heel bang voor was.

Vragenlijsten

Een week later moest ik vragenlijsten invullen. Dat moet op locatie en voor mij is Apeldoorn het meest handig. Alternatief is Groningen en tegenwoordig ook Amersfoort in het pand waar LogoFlevo ook zit (en ik dus heel vaak kom).

Bij de vragenlijsten heb je vrij snel door dat ze vooral gaan om comorbiditeit uit te sluiten. Met andere woorden: “speelt er nog iets anders?”.

Als er iets anders speelt wil niet zeggen dat je niet door mag, maar het kan een indicatie zijn dat er iets meer sessies nodig zijn.

Bij mij kwam er niks uit anders dan dat ik vrij hoog scoorde in het Autisme Spectrum (ASS). Dit is echt heel normaal en vaak juist het gevolg van de jarenlang onderdrukte emoties. Ik durf zelfs wel te stellen dat je je wellicht misschien iets achter de oren moet krabben als je niet iets hebt wat te maken heeft met compensatiegedrag of een andere manier om te uiten dat je niet lekker in het leven staat.

“De Drie Gesprekken”

Vervolgens kwam wat ik ben gaan noemen: “De Drie Gesprekken”. Dit is het minimum aantal gesprekken wat je nodig hebt om de diagnose te krijgen en eigenlijk gaan die gesprekken steeds over hetzelfde en het kan daarom wat irritant overkomen omdat je op een gegeven moment het gevoel krijgt dat je echt je verhaal wel een keer verteld hebt.

De volgorde kan ik me niet meer herinneren maar een gesprek gaat over je levensverhaal wat je vantevoren moet opschrijven. Een ander gesprek gaat over de vragenlijsten, maar ook in de context van je levenservaringen uiteraard, en daarna heb je nog een los gesprek waarin de consistentie wordt getoetst. Dat merk je ook wel aan hoe het gesprek loopt.

Ik had die gesprekken binnen 10 dagen en ongeveer drie weken na de vragenlijsten. Met name omdat Kerst en Oud & Nieuw er tussenin zat.

Je kunt meer dan die drie gesprekken hebben maar ik heb tot nu toe niemand gesproken die echt heel veel gesprekken heeft gehad. Meestal een paar extra.

Sommigen geven ook zelf aan dat het niet zo snel hoeft en dan kan het tempo ook lager. Van mij mocht het zo snel mogelijk.

De gesprekken waren via beeldbellen.

Het Diagnosegesprek

Ik had mijn drie gesprekken met een van de psychologen en Eva-Marijn was mijn hoofdbehandelaar. Met haar heb ik het diagnosegesprek gedaan waar mijn psycholoog bij was. Dit was ook niet zo’n heel lang gesprek en hierna kreeg ik de documenten om mijn geboorteakte aan te laten passen en te beginnen met het ontharen van het gelaat.

Tijdens het diagnosegesprek geef je ook voor het eerst aan hoe je wilt dat het medische traject gaat verlopen.

Ik had dit al samen met mijn vrouw besproken en wilde graag de HRT en de SRS en eventueel als de groei niet op gang zou komen een borst vergrotende operatie. FFS (Facial Feminization Surgery) hoeft voor mij niet want mijn gezicht ziet er niet overdreven mannelijk uit en ik heb ook geen zichtbare adamsappel.

De 2nd Opinion

Om te beginnen met de hormonen (HRT) heb je een doorverwijzing nodig van een arts, en een psycholoog mag dat niet zelf doen. Een psychiater wel en daarom werkt PsyTrans samen met UwPsychiater in Zwolle.

Het meest vervelende hieraan vond ik zelf de lange wachttijden hoewel ik hier binnen een paar weken aan de beurt was en laatst hoorde ik iemand zeggen dat het inmiddels twee maanden wachten is.

In Zwolle moet je op kantoor komen en je krijgt eerst een gesprek met een psycholoog wat heel erg lijkt op het derde gesprek uit “de drie gesprekken”.

Het duurde bij mij een half uurtje en toen moest ik wachten op de psychiater. Deze praatte eerst met zijn collega waarna ik werd binnengeroepen.

Eigenlijk was ik best onder de indruk van hoe efficient deze meneer de juiste vragen kon stellen en ik moest soms best even goed nadenken.

Hij vroeg ook heel expliciet waarom ik de SRS wilde en die vraag had ik nog niet gehad tijdens het traject.

Vervolgens kreeg ik een verwijzing voor de HRT en voor de SRS. Die worden weer doorgestuurd naar PsyTrans die je helpen te bepalen waar je dit wilt doen.

Start Medische Traject

Als je bij de psychiater bent geweest heb je weer een gesprek om te bespreken waar je de medische behandelingen wilt laten doen.

Omdat de SRS pas 12 maanden na de start van de HRT mag was de vraag vooral waar ik naartoe wilde voor de HRT.

Ook hier had ik inmiddels uitgebreid onderzoek naar gedaan. Ik zal hier een andere keer een toelichting op geven maar ik wilde naar het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam voor mijn HRT.

Dit verliep vlot, ik werd nog dezelfde dag opgebelt door Sonja Teuben van het Maasstad en ik zou binnen 6 weken aan de beurt zijn. Dit werd vervolgens 4 weken omdat er iemand uitviel.

HRT Controle

Een week of vier na het begin van je HRT heb je weer een gesprek bij PsyTrans om te kijken hoe het gaat.

Omdat ik al begonnen was met DIY HRT was dit voor mij meer een formaliteit want ik was al maanden aan de hormonen.

Het leuke vond ik hier dat ik dit gesprek had met Eva-Marijn zelf en ik heb ervoor gekozen om speciaal naar Groningen te rijden want inmiddels wist ik wel dat PsyTrans best bijzonder is. Ik wilde de persoon achter de organisatie wel eens ontmoeten.

We hebben in Groningen eigenlijk uitgebreid kennisgemaakt en veel gepraat over mijn traject en hoe nu verder. Ik wil voor de SRS graag naar Kanhai maar PsyTrans heeft geen formele samenwerking. We hebben afgesproken dat ik ga helpen uitdokteren hoe dit kan en inmiddels heb ik mijn intake gehad en word ik dus de eerste client van PsyTrans die naar Velsen gaat.

Eva-Marijn heeft me ook op het idee gebracht om een steentje bij te dragen aan de problematiek in de transgenderzorg. Inmiddels ben ik ingeschreven in Deventer bij het Saxion voor de HBO deeltijdopleiding ervaringsdeskundige.

Hoe een en ander op de plek gaat vallen weet ik nog niet. Dat is waar ik sta op het moment dat ik dit artikel schrijf…

Wordt vervolgd…

Ik denk dat dit artikel de meeste vragen wel beantwoord over hoe een traject bij PsyTrans eruit ziet en wat je kunt verwachten.

PsyTrans is een hele profesionele en gedreven organisatie die meer energie steekt in haar clienten dan in haar website.

Aan het eind van het artikel wil ik het hele team van PsyTrans bedanken. Ik kan niet vaak genoeg herhalen hoe fijn het was voor mij, maar vooral voor mijn gezin, dat ik niet jaren maar maanden heb hoeven wachten en dat het traject vlot en positief verloopt.

Dikke knuffel van Marije

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s