Over Klussen, Traditie & Verandering

Mijn vader was meubelmaker en vakschilder voordat hij ondernemer werd. Mijn schoonvader timmerman, stiefvader loodgieter en mijn broertje electricien voordat hij ging programmeren.

Tsja, ik moest dus ook wat kunnen zou je zeggen… en sjonge wat heb ik het geprobeert. Tot enorme frustratie van mijn schoonvader die altijd vond dat ik het net niet netjes genoeg en niet sterk genoeg was. Daardoor deed hij het wel weer zelf en ik verviel in net sjouwen met bouwmaterialen, opruimen en dingen vasthouden.

Toen ik vorig jaar in transitie ging was er één ding wat ik niet meer wilde doen… en dat was alles wat ook maar enigszins lijkt op klussen.

Dat zorgt natuurlijk voor problemen als je in een huis woont wat 200 jaar oud is en wat je ooit heel stoer hebt gekocht omdat je het wel kon doen, zo’n project.

Schaakmat…

…zou je denken.

Gelukkig is niets minder waar. Dankzij mijn fantastische wederhelft.

Ik heb vriendinnen die ook voor hun transitie altijd kookten, het huishouden deden of de primaire taken voor de kinderen op zich namen.

Wij hadden een extreem traditioneel huwlijk. Dat was zo gegroeid en iedereen vond het wel prima. Mijn vrouw kan dan ook echt fantastisch koken, laat daar absoluut geen twijfel over bestaan, en doordat ik zo succesvol was in mijn werk en veel in het buitenland zat is het allemaal gegaan zoals het gegaan is. Ikke mijn werk, zij de kinderen en het huishouden.

Hoe buig je zo iets dan om? Dan vraag je nogal wat van je omgeving of niet? En zo’n transitie hakt er ook nogal in… verandering genoeg zou je zeggen.

Misschien zit ons geluk in het fijnt dat mijn vrouw na gesprekken aangaf dat zij eigenlijk dezelfde fustratie voelde maar dan andersom. Ze wilde eigenlijk wel eens een hamer en een kwast vasthouden en vondt dat ze daar nooit de kans toe had gekregen.

Eigenlijk is dat wel een beetje de redding geweest naast het fijt dat we gewoon de lat wat lager hebben gelegd. Wat willen we nu echt en wat vinden we belangrijk.

Ontspullen

Ik ben minder gaan werken. Van 40 naar 20 uur per week. Dat betekent ook dat je inkomen door de helft gaat en hoe los je dat op. In ons geval was dat ontspullen. Dingen die we hadden, maar eigenlijk niet nodig hebben. Dingen die we alleen maar hadden omdat het kon.

Caravan… verkocht. Tweede auto… verkocht… Lego collectie van 800 sets… verkocht… nou ja… ik zit ongeveer op de helft.

Mijn pensioenvoorziening heb ik opengebroken en alles bij alles in de hyptheek gestopt om de maandlasten te verlagen.

Ik kan nu zijn wie ik wil zijn en ik heb heel veel tijd voor mijn transitie. Ik ben de mama die ik altijd wilde zijn en niet de persoon die op zondag het vlees snijdt.

We doen veel meer dingen samen en ons huwelijk is beter dan ooit.

Wat klussen betreft probeer ik aan te geven waar ik me comfortabel bij voel en mijn vrouw doet eigenlijk veel meer dan ik wat dat betreft terwijl ik een oogje in het zeil houd op de kinderen.

In September ga ik terug naar de schoolbanken om een opleiding te doen waardoor ik meer met mensen kan doen en minder met computers. Hier heb ik heel veel zin in.

Nu de jongste ook op de basisschool zit krijgen we wat meer lucht en kunnen we opnieuw prioriteiten bepalen.

Transitieverlof

Door mijn eigen ervaringen kan ik ook alleen maar onderschrijven hoe belangrijk transitieverlof is. Je hebt niet alleen je medische afspraken maar je moet jezelf helemaal opnieuw uitvinden. Een heel groot gedeelte van de mensen die in transitie gaan wisselt van baan en/of verliest het werk en dat is niet nodig.

Voor mijn opleiding heb ik dan ook gekozen voor ervaringsdeskundige zodat ik anderen kan gaan helpen in vergelijkbare situaties.

Verhuizen dan ook maar?

Dat huis van 200 jaar oud hoor ik je zeggen… wat doe je daar dan mee? Nou… dat weten we niet is het eerlijke antwoord. De kinderen willen niet verhuizen en gelukkig is het allemaal netjes onderhouden en hoeven we niet zo heel erg veel. Een kwast vasthouden dat lukt ons nog wel af en toe en de tuin is wel leuk al staat het onkruid wel op plaatsen waar iets minder een mooier gezicht zou zijn.

Verhuizen staat naast trouwen en scheiden volgens mij in de top 3 van meest stressvolle levenssituaties en lijkt me ook niet handig tijdens een transitie dus voorlopig laten we het maar even voor wat het is.

Toch een buitenkeuken?

Misschien is het wel leuk om een voorbeeld te noemen hoe we nu dingen aanpakken in tegenstelling tot eerder.

We wilden graag een keuken voor buiten op het terras. Als je kijkt wat zoiets kost dan is dat niet mis, en zelf maken valt zeker buiten het soort klussen waar ik me comfortabel bij voel.

Met wat geduld vonden we op marktplaats een project wat niet was afgerond. Iemand bij ons in het dorp was begonnen aan een buitenkeuken en was halverwege tot een ander idee gekomen. Voor 100 euro konden we zijn project overnemen.

De keuken is gemaakt van 6cm dikke planken. Iedereen die een beetje van de kosten van hout weet snapt dat dit echt een koopje was.

Hoe krijg je dat ding thuis? Nou gewoon met de trekker van degene waar je hem koopt. Leuk zo’n dorp dus de keuken stond thuis.

Een barbeque om erin te doen hebben we nog dus het was een kwestie van pas maken en op zolder lagen nog twee vloerplaten waarvan we nooit aan toegekomen waren om ze te monteren.

Samen hebben we die vloerplaten pas gezaagd en op de plek gemaakt. Vervolgens moet er iets op die platen.

Mijn vrouw wilde altijd al een mozaiek maken van tegels die we in de keuken overhadden gehouden van de verbouwing 12 jaar geleden en tegellijm en voegmiddel hadden we nog.

Het hout voor de deuren zat bij het project maar scharnieren niet. Wacht, we hebben nog een hogedrukspuit in de schuur staan die we nooit gebruiken.

Met de hogedrukspuit naar de winkel en de vraag wat ze ervoor terug wilden geven tweedehans. Uiteindelijk de scharnieren meegekregen en 65 euro toe.

We hebben dus voor 35 euro een buitenkeuken van dikke moppen hout en een blad erop in een fantastisch creatief design. Eerlijk is eerlijk, mijn vrouw heeft verreweg het meeste werk gedaan. Hij is bijna af en het lijkt heel mooi te gaan worden.

Lifestyle

We hebben naast mijn “technische/medische” transitie dus ook een lifestyle transitie gedaan waar we gek zijn met marktplaats.

Wat niet wil zeggen dat we nooit meer wat nieuws kopen, maar alleen als we het allebei belangrijk vinden.

Op marktplaats heb ik inmiddels 116 beoordelingen waarvan 105 met 5 sterren en 11 met 4. Het is min of meer een nieuwe hobby geworden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s