Zelfmedicatie

Door een filmje van de NOS een paar weken geleden staat zelfmedicatie voor transgenders ineens weer volop in de schijnwerpers.

Het zou heel hypocriet van me zijn om hier op tegen te zijn want ik heb het zelf ook gedaan. Ondanks dat ik toen ik begon met zelfmedicatie al op de wachtlijst stond bij PsyTrans en dus wist dat er licht was aan het einde van de tunnel wilde ik niet meer wachten met mezelf zijn.

Waarom is het zo belangrijk?

Hormonen maakt HET verschil tussen man en vrouw. Mannen en vrouwen zijn absoluut gelijkwaardig maar zeker niet gelijk en dat komt voornamelijk door de hormonen in combinatie met verbindingen in onze hersenen.

Als je hersenen en of je gevoel aangeeft dat er iets niet klopt en komen de hormonen niet overeen met je gevoel.

Toen ik een paar dagen begonnen was met hormonen, zelfmedicatie dus, voelde ik me gelijk veel beter. Echt niet normaal veel beter.

Anticonceptiepil

Zelf ben ik begonnen met het slikken van de anticonceptiepil. Dit was voor mij eenvoudig toegankelijk want ik ben getrouwd en mijn wederhelft had een recept. Zij wilde echter al jaren stoppen en dus was het voor mij beschikbaar.

Ik gebruikte ze sublinguaal en twee per dag. Een in de ochtend en een in de avond. Eigenlijk hetzelfde als wat ik nu doe met de officiele HRT van de endocrinoloog.

De pil die ik slikte was de meest populaire en wordt door miljoenen, misschien wel meer dan een miljard vrouwen dagelijks gebruikt.

Het is een combinatie van een progestereen en een oestrogeen waarbij de progesteron dient als een testosteronblokker.

Meld het je huisarts!

Ik heb het eerst een paar weken stiekem gedaan. Eerlijk gezegd vond ik het heel eng. Wat als er iets mis zou gaan.

In de anticonceptiepil zitten syntetische hormonen en die zijn anders dan de lichaamseigen hormonen die je voorgeschreven krijgt van je endocrinoloog.

Het extra risico zit ‘m met name in bloedstollingen, en omdat ik al 45 ben vond ik dat wel eng.

Ik heb het vervolgens gemeld aan mijn huisarts. Toevallig hadden we net een nieuwe. De huisarts die mij had geholpen met alle wachtlijsten was met pensioen en het leek een goed idee om even kennis te maken met de opvolgster.

Zij heeft toen telefonisch overleg gehad met een endocrinoloog in het Deventer ziekenhuis en advies gegeven over hoe te handelen als ik tintelingen zou gaan voelen, met name in mijn benen en het is vermeld in mijn medisch dossier.

Omdat ik zo ongelofelijk veel lekkerder in mijn vel zat had ik al verteld dat het geen optie was om te stoppen.

Vertel het ook je Psycholoog en je Endocrinoloog…

Toen ik mijn gesprekken had bij PsyTrans en later bij de endocrinoloog zat in het Maasstad ziekenhuis is alles gewoon in goed overleg gegaan. Zoals in het filmpje van de NOS wordt gemeld zullen ze je nooit officiele hormonen weigeren. Het heeft ook geen invloed gehad op mijn diagnose of voor extra vertraging gezorgd.

GenderGP

De anticonceptiepil is de allersimpelste manier om zelfmedicatie te doen voor Male-to-Female transities. Het is heel eenvoudig te krijgen en heel goedkoop.

Als ik ales opnieuw had moeten doen zou ik het toch anders hebben gedaan. Dan had ik vanaf de eerste dag dat ik in sociale transitie ging me ingeschreven bij GenderGP.

Het verschil is dat je dan direct de lichaamseigen hormonen krijgt en dus veel minder gezondheidsrisico’s hebt. Er kijkt een europeese arts mee met je bloedwaarden.

Wat voor effect had het nou dan?

Voor mij was het fijnste dat de ochtenderecties weg waren. Dat was elke ochtend een reminder dat ik in het verkeerde lichaam zat en voelde echt verschrikkelijk.

Ook de haaruitval werd minder. Ik heb altijd een hele dikke bos lang haar gehad en dat werdt in rap tempo minder. Door het blokken van de testosteron stopte dat en kwamen zelfs weer haren terug.

Daarnaast ging alles zoals het moet gaan. Mijn huid werd zachter en mijn borsten begonnen te goeien.

Bloedwaarden

Als je kijkt naar mijn bloedwaarden dan zie je dat het met name een effect had op de testosteron. Die bestond vrijwel niet meer. (0.2).

Oestradiol is nog vrij laag (90) omdat de doseringen in de anticonceptiepil heel laag zijn. Dat mag rustig naar de 400 wat met de officiele HRT ook de bedoeling is.

Afbeelding bij dit artikel is overgenomen van de NOS.

Koop ALSJEBLIEFT geen hormonen in het buitenland!! Je kunt niet weten wat je koopt en als het door de douane in beslag wordt genomen sta je met lege handen! GenderGP is officieel goedgekeurd en je hormonen komen dan van je eigen apotheek en zijn veilig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s